Hoefzweer behandeling
Eén van de vervelendste hoefziektes is een hoefzweer! De locatie van de zweer kan bepalen hoe je het behandeld.


 In de kroonrand of hielballen 
Een hoefzweer komt zeer regelmatig uit de kroonrand. Als het nog niet uitgebroken is zal de kroonrand eerst warm aanvoelen, soms zelfs met een hartslag erbij. Volg de stappen hieronder om een doorbraak in de kroonrand te vervroegen.

 • Leg een nat en warm stukje Animalintex op het warme deel van de kroonrand. Dit maakt het zachter en weker en zal een doorbraak vervroegen. Knip hiervoor gewoon een stukje Animalintex af, en maak het nat met warm water (liefst afgekoeld gekookt water). Zie foto 1.
 • Houd de plasticzijde van de huid af en de verbandzijde op de huid. Het water blijft dan aan de kant van de kroonrand en zal niet gauw opdrogen.
 • Wikkel de hoef in met  Secotwrap zodat de Animalintex op zijn plek blijft liggen.  Zie foto's 2, 3 en 4.
 • Het beste zou zijn om hier overheen dan nog een hoefschoen aan te trekken zodat je paard wel naar buiten kan. Bijvoorbeeld een hoefschoen van Equine Fusion, deze zijn uitermate geschikt voor 24/7 gebruik. Beweging bevorderd de genezing van een hoefzweer aanzienlijk!
 • Als dit te duur is, dan kan je ook een tijdelijke hoefschoen maken van ductape. Zie foto's 5 t/m 12.
 • Verwissel het natte Animalintex met Sectowrap verband dagelijks, totdat de zweer open gebroken is. Dit zal eruit zien als een horizontaal sneetje in de kroonrand. Je zal dan stinkende pus op de Animalintex tegen komen.
 • Blijf het verband dagelijks verschonen totdat er zeker weten geen pus meer zichtbaar is, dan weet je dat de zweeropening zo goed als leeg is.
 • Nazorg: ben je klaar met het hele verband verhaal omdat er geen pus meer was? Dan moet je je paard de komende dagen en weken nog goed in de gaten houden.
 • Maak het sneetje in de kroonrand dagelijks goed schoon met een borstel en/of water én spray er daarna een antibacteriële niet prikkende spray op. Zoals de Sole Cleanse van Red Horse Products. 
 • Dek dit vervolgens af met een antibacteriële klei, bijvoorbeeld de Natural Hoof Clay van Uniquehorn. Dit beschermt de snee deels voor nieuw vuil en nieuwe bacteriën.

Is werken met verband te lastig voor jou of je paard? Dan kan je in plaats daarvan de hoef 2x daags 30 minuten weken in Sanogene of Pure Hoof Soaker om de hoef en kroonrand te verzachten en een doorbraak te vervroegen. Dit kan in een emmer, maar als dat te lastig is raad ik het gebruik van een Tubbease weekschoen aan.  Ook als de hoefzweer open is gebroken kan je 2x daags blijven weken om de hoefzweer opening te ontsmeten en een nieuwe ontsteking te voorkomen. Is staan in een emmer of hoefsok niet fijn voor jouw paard? Dan gebruik je dus het Animalintex met Sectowrap verband.

Blijf er wel voor zorgen dat het paard in beweging blijft tussen de behandelingen door, dit bevorderd het eruit werken van de infectie en de genezing van de zweer.


         

 In een steunsel, zool of straal 
Soms komt een hoefzweer eruit bij de straal, in de zool of naast/in de straal. Dit is voor de hoef vaak wel lastiger omdat het materiaal harder is om doorheen te breken. Daarnaast is de precieze locatie bepalen lastiger, hiervoor heb je zeer waarschijnlijk hulp nodig van je hoefverzorger of dierenarts. Met een hoeftester kan hij of zij voelen op welke plek het paard gevoelig reageert en dus waar de zweer zit. Eventueel zou je er ook voor kunnen kiezen om het ter plekke open te laten maken door de arts of hoefsmid, dan gaat de druk eraf en de pijn weg. Helaas kan de opening dan vaak wat groter uitvallen. Als een hoefzweer op natuurlijke wijze uitbreekt zonder open snijden, dan zijn de openingen vaak kleiner en ook eerder genezen. 

Als je de hoefzweer op natuurlijke wijze wilt laten uitbreken dan raad ik bovenstaande behandeling met nat verband aan én daar bovenop ook onderstaande stappen:

 • Als je het natte verband hebt verwijderd omdat je het wilt verschonen, week dan eerst de hoef in een emmer of Tubbease hoefsok voordat je een nieuw nat verband aanlegt.
 • Gebruik hiervoor het middel Sanogene of Pure Hoof Soaker. Hierdoor wordt de harde onderkant van de hoef extra zacht en week waardoor een doorbraak vervroegd wordt. Ook zijn beide producten ontsmettend. 
 • Zoolzweren willen namelijk nog wel eens tunneltjes met pus onder de gehele zool creeëren, dus weken is bij zoolzweren zeker aan te raden.
 • Is de hoefzweer eindelijk open gebroken? Blijf dan doorgaan met het natte verband dagelijks verversen en het dagelijks weken om de pus eruit te trekken en om te ontsmetten.
 • Als de opening na een paar dagen geen pus meer laat zien op het verband, dan kan je stoppen met het verband. Wel raad ik aan de hoef voor de zekerheid nog enkele keren te blijven weken zodat het goed ontsmet.
 • Nazorg: klaar met het natte verband en het weken? Dan kan je daar nu mee stoppen en overgaan op gewoon dagelijks schoonmaken. Gebruik hiervoor een borstel en water om vuil uit de opening te verwijderen (want zuurstof heelt!)
 • Spuit Sole Cleanse spray in de opening, en vul de opening met Natural Hoof Clay of Hoof Stuff om nieuw vuil tegen te gaan.
 • Is de opening nog diep en kwetsbaar? Blijf dan voorlopig ook een hoefschoen dragen of een droog verband met ductape. Zo houd je de hoef schoon en droog zodat het de kans krijgt nieuw zoolmateriaal te groeien zonder dat er een nieuwe infectie ontwikkeld of kneuzingen ontstaan.

Laat het paard lekker buiten zodat het in beweging blijft, dit bevorderd de genezing. En als je twijfelt, kan het zeker geen kwaad om weer een extra te keer de hoef te weken.

        

         

 Wat is nog meer belangrijk bij het behandelen van een hoefzweer? 
Het goed verzorgen van de hoefzweer is heel belangrijk maar vergeet ook onderstaande punten niet:

 • De oorzaak

Waarom heeft je paard een hoefzweer gekregen?  Is het ergens op gaan staan waardoor er een opening voor bacteriën is gekomen? Een kneuzing in de zool door een steentje kan ook veranderen in een infectie/hoefzweer. Vraag dit na bij jouw hoefverzorger. Het zou ook een signaal kunnen zijn dat het afweersysteem niet goed werkt omdat je paard darmproblemen heeft. Hoefzweren zijn daarnaast ook symptomen van o.a. PPID en hoefbevangenheid. Een verkeerde bekapping waardoor er drukpunten ontstaan kan een oorzaak zijn en abrupte veranderingen in voeding en leefwijze (stress, basically) kunnen ook hoefzweren veroorzaken.

 • Advies

Vraag jouw hoefsmid of hoefbekapper DIRECT om advies zodra je vermoedt dat jouw paard een hoefzweer heeft. Wacht hier niet te lang mee en voel je ook niet bezwaard! Je kan ook je dierenarts om hulp vragen. Het correct behandelen en verzorgen meteen vanaf het begin zorgt vaker voor een goede afloop. Als je twijfelt over het advies van jouw hoefverzorger wacht dan ook niet te lang met het zoeken naar een second opinion.

 • Producten​

Als je producten gebruikt voor hoefziektes, zorg er dan voor dat ze antibacteriël zijn en niet super chemisch. Wondjes kunnen irriteren bij chemische producten, ook wondjes in de hoef. Sommige chemische producten tasten daarnaast ook gezond hoefweefsel aan en we hebben liever dat producten alleen het zieke weefsel en de bacteriën aanpakt en de rest met rust laat! De producten van Red Horse en Unique Horn zijn antibacteriël én op natuurlijke basis. Daardoor zijn ze veilig voor dagelijks gebruik. Ga hier naar alle producten die ik aanraad in deze blog.

 • Genezing

Is de hoefzweer open gebroken in de kroonrand? Dit zal dan vanwege hoeigroei naar beneden uitgroeien. De kroonrand zal zich na een tijdje herstellen en de zweeropening zal met de hoefwand samen naar beneden gaan. Dit ziet er dan uit als een horizontaal sneetje in de hoefwand en wordt een cleft genoemd, zie foto. Het hoorn wat eronder zit is oud en kan aangetast zijn door de tunnel die de hoefzweer toendertijd heeft afgelegd naar de kroonrand toe. Het hoorn boven de cleft is nieuw en gezond. De kleft kan je graag schoon houden en af en toe insprayen. Jouw hoefverzorger kan de cleft tijdens de bekapping ook gedeeltelijk openen indien hij/zij dat nodig acht. Wanneer er genoeg hoefgroei heeft plaatsgevonden zal de cleft de onderkant van de hoef bereiken en dan ben je er eindelijk vanaf!Nog vragen of hulp nodig? Stuur gerust een berichtje met het contact formulier, ik help je graag!
Groetjes, Maaike van Help with Hooves
Geupdate Feb 2022

© 2020 - 2022 Help with Hooves | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel