Handleiding webshop producten
Deze keer een blog over het gebruik van de producten in onze webshop! Alle genoemde producten in de tekst staan gelinkt, die zijn dus klikbaar en brengen je regelrecht naar de juiste pagina in de shop. Onderstaande foto's zijn allemaal van mij en mijn klanten.

Regelmatig sta ik bij klanten waarvan het paard een hoefprobleem heeft en neem ik samen met hen door wat de beste manier is om het aan te pakken en welke producten er eventueel voor nodig zijn. Maar voor paarden eigenaren die het op eigen houtje moeten/willen uitzoeken, lijkt mij een blog met tips en adviezen wel op zijn plaats :-) I hope it helps!

 Rotstraal 
Heeft jou paard stinkende hoeven met zwarte prut en misschien zelfs een diepe spleet tussen de hoefballen?
Dikke vette kans dat dit rotstraal is! Dit behandel je zo:

Rotstraal ergens rondom de straal
Eerst zeer goed uitkrabben en borstelen, liefst met een staalborstel! Dan spray je met Sole Cleanse over de gehele onderkant en ook goed in de groeves, en daarna smeer je Field Paste of Natural Hoof Clay in de groeves en op de straal. Even laten intrekken voordat je je paard in de wei of paddock zet. Ook ideaal om te gebruiken als je paard hoefschoenen draagt, dan kan het extra lang inwerken. Doe dit in het begin zo vaak mogelijk, bijvoorbeeld elke dag. Als je resultaat gaat zien kan je het langzaam afbouwen tot het helemaal weg is. Om een gezonde straal te onderhouden en rotstraal dus te voorkomen kan je het eenmaal per week blijven behandelen.

.        
Links twee foto's van een hoef met rotstraal en enkele weten later na regelmatige behandeling, zonder rotstraal. Daarnaast een foto van hoe je Field Paste klei gebruikt. De rechterfoto is van een hoef waarbij ik een rotstraal locatie omcirkeld heb. Het kan heel goed verstopt zitten, maar ondertussen zich wel een weg blijven eten in de straal!

Diepe spleet met rotstraal tussen de hielballen 
Probeer het tussen de hielballen schoon te maken door bijvoorbeeld te flossen met een oud stukje t-shirt of een babydoekje, zie foto's. Daarna spray je Sole Cleanse tussen de hielballen en vul je de spleet op met kleine stukjes Hoof Stuff tot het niet meer past. Het ligt aan de vorm van de spleet hoe lang Hoof Stuff blijft zitten, dit kan tussen 1 dag of enkele weken verschillen. Maar herhaal deze stappen elke keer dat je ziet dat Hoof Stuff uit de spleet is gekomen. Op een gegeven moment zal de spleet steeds minder diep worden en dichtgroeien met gezond straalweefsel. Als Hoof Stuff dan niet meer goed erin blijft zitten omdat het te ondiep is geworden, kan je de behandeling hierboven gaan toepassen, dus met een klei product.


Links zie je een flinke diepe spleet tussen de hoefballen. Schoonmaken deed ik d.m.v. flossen met een babydoekje, daarna sprayen met Sole Cleanse en toen gevuld met stukjes Hoof Stuff. De eigenaar heeft dit zeer regelmatig herhaald. Op de meest rechterfoto zie je dezelfde hoef maar enkele maanden later, met nu een hele gezonde straal!

Pijn
Heeft jouw paard pijn aan de voet zodra je de rotstraal wilt behandelen, trekt hij de hoef weg en is behandelen daardoor lastig? Dan is het een optie om de hoef te weken in een badje met medicijn, dan hoef je er zelf namelijk niet aan te komen terwijl het toch behandeld wordt. Gebruik hiervoor een Tubbease hoefsok en giet daar het middel Sanogene in. Misschien gaat het behandelen ook makkelijker als je voerbeloningen gebruikt. En als het na enkele weekbeurten minder pijnlijk is geworden kan je eventueel overstappen naar bovenstaande rotstraal behandelingen.

 Hoefzweer 
Eén van de vervelendste hoefziektes is een hoefzweer! De locatie van de zweer kan bepalen hoe je het behandeld.

In de kroonrand of hielballen
Als de zweer bovenaan eruit wilt komen, en je weet de precieze plek, dan kan je hier nat en warm Animalintex verband op leggen. Dit maakt het zachter en weker en zal een doorbraak vervroegen. Knip hiervoor gewoon een stukje Animalintex af, en maak het nat met warm water. Leg het met het plastic naar boven toe op de locatie. Het water blijft dan aan de kant van de hoef en zal er niet uit lekken. 

Wikkel de hoef in met een rolletje Secotwrap zodat de Animalintex op zijn plek blijft liggen.  Het beste zou zijn om hier overheen dan nog een hoefschoen aan te trekken zodat je paard wel naar buiten kan, bijvoorbeeld eentje van Equine Fusion. Beweging bevorderd de genezing van een hoefzweer aanzienlijk! Als dit te duur is, dan kan je ook ductape over de bandage heen plakken wat dan fungeert als tijdelijke hoefschoen.
Verwissel dit natte Animalintex verband met Sectowrap dagelijks, totdat de zweer open gebroken is. Je zal dan stinkende pus op de Animalintex tegen komen. Blijf dit verband dagelijks verwisselen totdat er geen pus meer zichtbaar is op de Animalintex, dan weet je zeker dat de zweer zo goed als leeg is.

Als werken met verband te lastig is, dan kan je in plaats daarvan de hoef 2x daags 30 minuten weken in Sanogene of soda water om de opening goed schoon te spoelen en de laatste pus eruit te krijgen. Dit kan in een emmer, maar als dat te eng is raad ik het gebruik van een Tubbease hoefsok aan. Na enkele dagen weken kan je stoppen maar wel zeer regelmatig schoon blijven spoelen met bijvoorbeeld Sole Cleanse spray totdat de opening naar beneden uitgegroeid is. Blijf er wel voor zorgen dat het paard in beweging blijft, dit bevorderd het eruit werken van de infectie en de genezing van de zweer.

Is staan in een emmer of hoefsok te spannend/lastig? Dan gebruik je dus het Animalintex met Sectowrap verband. Hieronder een foto collage.

         
Bovenstaande pony liep kreupel op haar rechterachter hoef en we vermoedde een hoefzweer. De kroonrand voelde extra warm dus vandaar dat we op die plek een stukje nat en warm Animalintex hebben gelegd om het weker te maken zodat een doorbraak makkelijker wordt. Animalintex moet op de plaats gehouden worden door een zelfklevende sectowrap bandage. Hieronder kan je zien hoe je hiervan een tijdelijke hoefschoen maakt met ductape.

In een steunsel, zool of straal
Bovenstaande behandeling met verband is ook geschikt voor een hoefzweer aan de onderzijde van de hoef. Als extra behandeling kan je ook nog de hoef weken in een Tubbease hoefsok met het middel Sanogene zodat je de locatie en de zweer opening goed schoon spoelt voordat je het weer afsluit met een Animalintex verband. Zoolzweren willen namelijk nog wel eens tunneltjes met pus door de gehele zool creeëren, dus weken is wel aan te raden. Zodra de opening geen pus meer laat zien op het verband, dan kan je stoppen met het verband. Wel raad ik aan de hoef nog enkele keren te blijven weken, voor de zekerheid. Daarna blijf je regelmatig schoon spuiten met Sole Cleanse of Jodium en afdichten met Artimud, Natural Hoof Clay of kleine stukjes Hoof Stuff
Laat het paard lekker buiten zodat het in beweging blijft, dit bevorderd de genezing. En als je twijfelt, kan het zeker geen kwaad om weer een extra te keer de hoef te weken.

        

         
Als een hoefschoen te duur is kan je zelf een tijdelijke hoefschoen maken met ductape. Zoek een randje uit, zoals een staldeur, en plak enkele stroken ductape half op elkaar in de lengte, en daarna een rij in de breedte eroverheen (een soort patchwork). Dit plak je daarna op de onderkant van de hoef en vouw je om de hoef heen. Voor extra stevigheid rol je de ductape nog langs de hoefwand. 

 Witte Lijn Ziekte 
Dit is een infectie in de ongepigmenteerde hoefwand en gek genoeg niét in de witte lijn! De bacterie dringt vaak door in de hoefwand doordat deze al van verminderde kwaliteit is, bijvoorbeeld door brokkelen, scheurtjes of oude nagelgaten. Hij eet zich vervolgens een weg omhoog en opzij binnenin de hoefwand. Deze bacterie is namelijk dol op donkere zuurstofarme plekjes!

Stap 1
Een deel van de behandeling bestaat dus uit het verwijderen van een stuk aangetaste hoefwand en het toelaten van zuurstof. Dit wordt gedaan door jouw hoefverzorger. Met een beetje mazzel ben je dan al het meeste van de infectie kwijt maar dat is helaas niet altijd mogelijk. 

Stap 2
Als er na de bekapping nog sporen zijn van de Witte Lijn Ziekte dan raad ik aan zeer regelmatig goed de prut eruit of eraf te halen, en daarna de hoef te weken in een Tubbease hoefsok met Sanogene. Tweemaal per week bij ernstige infectie en eenmaal per week bij een milde infectie. Als er een opening aanwezig is, dan moet je deze na het weken goed opvullen met kleine stukjes Hoof Stuff of Artimud of Natural Hoof Clay.

Stap 3
Zolang er nog bacteriën zijn, zullen ze zich vermenigvuldigen, dus laat de hoeven regelmatig bekappen zodat nieuwe bacteriën verwijderd worden en er weer zuurstof bij komt (iets waar ze niet tegen kunnen!). Jouw hoefverzorger kan dan ook goed zien hoe de infectie geneest en of je nog iets moet veranderen in je behandeling. Mijn ervaring is dat tussen de 4-6 weken bekappen het beste werkt voor de genezing, en daarna ter onderhoud.

Stap 4
Houd vol met bekappen en behandelen en heb geduld :-) Onderstaande foto's zijn van klanten van mij en de infecties zijn goed aan het uitgroeien! Maar alles valt en staat met antibacteriële behandeling GECOMBINEERD met een regelmatige bekapping. Eén van beide is niet genoeg!

       

 

© 2020 - 2022 Help with Hooves | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel