Rotstraal genezen
Rotstraal is een zeer onderschat probleem, en het is iets wat ik bij bijna AL mijn klanten in het begin tegenkom. Hierbij een blog om uit te leggen wat rotstraal is en wat mijn ervaringen zijn qua genezing. Onderstaande foto's zijn van paarden die ik bekapt heb.

 Wat is het? 
Rotstraal wordt veroorzaakt door een bacterie die de straal doet rotten, om het even simpel te zeggen. Het wordt ook wel hoefrot genoemd. De bacterie tast het straalweefsel aan, eet het op, en dit kan door blijven gaan tot in het gevoelige weefsel - het straalkussen - als het niet behandeld wordt. 

De bacterie houdt van zuurstofarme, donkere en natte plekken. Een hoef is dus ideaal! 
In de zomer is rotstraal meestal niet actief omdat het dan te droog is. Maar zodra de nattigheid van de herfst komt wordt de 'slapende' bacterie wakker en begint het weer opnieuw. Rotstraal in de zomer behandelen, ook al zie of ruik je het niet, is dan ook zeer aan te raden!

 Hoe ziet het eruit? 
De bacterie begint vaak als een witte poeder in de straal, bijvoorbeeld tussen losse flapjes of in het midden. Dan zou je al moeten gaan behandelen. Als dat niet gebeurt, veranderd het gauw genoeg in zwarte stinkende prut. Dit kan je tegenkomen in de straalgroeves, bij het puntje van de straal, onder flapjes, maar vooral ook in het midden van de straal. (de middelste straalgroeve). Vaak zie ik ook een hele diepe spleet die tussen de hoefballen doorgaat, dit is het resultaat van onbehandelde rotstraal. 

   
Foto links: witte poeder in de middelste straalgroeve, gevonden na het verwijderen van een flap oude straal.
Foto midden: drie flapjes met daaronder viezigheid, een heel diepe middelste straalgroeve vanwege rotstraal, en rotstraal in de rechter straalgroeve.
Foto rechts: rotstraal in beide zijdelingse straalgroeves. Bij de linkercirkel zie je dat de straal wegegeten wordt.

  
Foto links: rotstraal in de middelste straalgroeve dat nu een spleet aan het worden is tussen de hielballen door.
Foto midden: rotstraal die de zijdelingse straalgroeve zover heeft aangetast dat de straal half los is en gevoelig straalweefsel ook aangetast wordt. Dit paardje was erg gevoelig met uitkrabben.
Foto rechts: veel zwarte rotstraal prut bij de punt van de straal maar ook zeker in de zijdelingse straalgroeves.

    .   
Foto links: diepe middelste straalgroeve vanwege rotstraal en nog rotstraal onder een flap. Deze flap echter zit nog te vast, dus dit zal behandeld en schoon gehouden moeten worden totdat de flap losser zit om te kunnen verwijderen. Te vroeg verwijderen kan resulteren in een gevoelige straal, omdat de nieuwe straal die eronder zit nog niet rijp genoeg is.
Foto middel: middelste straalgroeve en flapjes vol met rotstraal
Foto rechts: ook hier is de straal bezig met vervellen. De bovenste laag kan je nog niet verwijderen omdat het te groot en te vast zit. De straal die eronder vandaan komt is nog niet klaar om blootgesteld te worden. Dus behandelen totdat het wel zover is.

 Wat zijn de oorzaken? 
- Te veel in mest en urine staan, zoals in een stal met stro. Dan kan je beter zaagsel of vlas kiezen.
- Teveel in de modder staan met te weinig droge uurtjes.
- Ongezonde voeding, zoals te veel zetmeel en suiker. Dit tast de darmflora aan en dus het afweersysteem.
- Te weinig hoeven uitkrabben, of niet goed genoeg. Gebruik het liefst een hoevenkrabber én een staalborstel.
- Onregelmatige afspraken met de hoefverzorger waardoor de straal niet bijgesneden wordt, indien geïnfecteerd.
- Het niet opmerken van rotstraal door de eigenaar en het onbehandeld laten doorgaan.
- Te hoge hielen waardoor de straal de grond niet raakt en de hoef te hol wordt. Contact met de grond is belangrijk voor de groei van een gezonde straal en om viezigheid eruit te werken. Als er geen contact is met de grond, dan zal er artrofie plaatsvinden en een verminderde functie van een gezond hoefmechanisme.
- Een combinatie van bovenstaande punten.

 Wat zijn de gevolgen 
Rotstraal kan zeer pijnlijk worden voor het paard als het te diep de straal weg eet en in het straalkussen terecht komt. Jouw paard zal in dat geval de achterkant van zijn hoeven willen ontzien. Onregelmatig lopen, teenlandingen, gevoeligheid of kreupelheid kunnen het gevolg zijn en soms krijg je de mis-diagnose van hoefkatrol ontsteking! Kreupelheid vanwege rotstaal is eigenlijk caudale hoefpijn, en geen hoefkatrol. Dit kan dus 'makkelijk' opgelost worden door de rotstraal te behandelen! Als je hoefkatrol echt wilt uitsluiten, dan zijn er ook röntgenfoto's nodig.

Daarnaast werkt een gezonde straal als schokdemper voor de gewrichten, als rem, en als tastzin (proprioceptie). Een ongezonde straal verminderd al deze functies. Rotstraal kan dus de tredzekerheid en de beweging van jouw paard negatief beïnvloeden!

 Behandelen 
- Check hoe je paard loopt. Loopt het gevoelig of niet? Zou dit door rotstraal kunnen komen? Overleg het met je hoefverzorger.
- Daarna vraag je of de straal bijgesneden kan of moet worden. Meestal wel, maar er zijn uitzonderingen.
- Als het paard gevoelig loopt op een vers bijgesneden straal, meet dan hoefschoenen aan of vraag naar Hoof Armor.

- Na de bekapping krab je de hoef elke dag zeer goed uit, liefst ook met staalborstel
- Na het uitkrabben gebruik je een antibacteriele spray met daar boven op een antibacteriele klei. Zo kan de spray langer zitten blijven en de klei sluit de straalgroeves af voor nieuwe viezigheid. Een dubbel sterke behandeling dus, ook voor paarden die buiten leven!
- Als rotstraal langzaam of niet wilt genezen, dan zal je ook eens moeten kijken naar de voeding en de huisvesting.

Aanbevolen sprays: Sole Cleanse of jodium of HPE concentraat.

Aanbevolen klei productenNatural Hoof Clay of Vertargil voor rotstraal in zijdelingse straalgroeves of ondiepe straalgroeves. Hoof Stuff is voor een diepe middelste straalgroeve ontsteking.

Zie deze blog voor specifieke behandeling methodes. 
Hoevaak je deze producten moet toepassen hangt af van hoe erg de rotstraal is en hoe lang het product in de straal blijft zitten. Overleg dit met je hoefverzorger of stuur mij een emailtje, ik help je graag!

 Enkele succesverhalen die ik op de foto heb vastgelegd 

 








 

© 2020 - 2022 Help with Hooves | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel