Rotstraal behandelen
Rotstraal is een zeer onderschat probleem, en het is iets wat ik bij bijna AL mijn klanten in het begin tegenkom. Hierbij een blog om uit te leggen wat rotstraal is en wat mijn ervaringen zijn qua genezing. 

 Wat is het? 
Rotstraal wordt veroorzaakt door een bacterie die de straal doet rotten, om het even simpel te zeggen. Het wordt ook wel hoefrot genoemd. De bacterie tast het straalweefsel aan, eet het op, en dit kan door blijven gaan tot in het gevoelige weefsel - het straalkussen - als het niet behandeld wordt. 

De bacterie houdt van zuurstofarme, donkere en natte plekken. Een hoef is dus ideaal! 
In de zomer is rotstraal meestal niet actief omdat het dan te droog is. Maar zodra de nattigheid van de herfst komt wordt de 'slapende' bacterie wakker en begint het weer opnieuw. Rotstraal in de zomer behandelen, ook al zie of ruik je het niet, is dan ook zeer aan te raden!

 Hoe ziet het eruit? 
De bacterie begint vaak als een witte poeder in de straal, bijvoorbeeld tussen losse flapjes of in het midden. Dan zou je al moeten gaan behandelen. Als dat niet gebeurt, veranderd het gauw genoeg in zwarte stinkende prut. Dit kan je tegenkomen in de straalgroeves, bij het puntje van de straal, onder flapjes, maar vooral ook in het midden van de straal. (de middelste straalgroeve). Vaak zie ik ook een hele diepe spleet die tussen de hoefballen doorgaat, dit is het resultaat van onbehandelde rotstraal. 

   
Foto 1. Witte poeder in de middelste straalgroeve, gevonden na het verwijderen van een flap oude straal.
Foto 2. Drie flapjes met daaronder viezigheid, een heel diepe middelste straalgroeve vanwege rotstraal, en rotstraal in de rechter straalgroeve.
Foto 3. Rotstraal in beide zijdelingse straalgroeves. Bij de linkercirkel zie je dat de straal wegegeten wordt.

  
Foto 1. Rotstraal in de middelste straalgroeve dat nu een spleet aan het worden is tussen de hielballen door.
Foto 2. Rotstraal die de zijdelingse straalgroeve zover heeft aangetast dat de straal half los is en gevoelig straalweefsel ook aangetast wordt. Dit paardje was erg gevoelig met uitkrabben.
Foto 3. Veel zwarte rotstraal prut bij de punt van de straal maar ook zeker in de zijdelingse straalgroeves.

    .   
Foto 1. Diepe middelste straalgroeve vanwege rotstraal en nog rotstraal onder een flap. Deze flap echter zit nog te vast, dus dit zal behandeld en schoon gehouden moeten worden totdat de flap losser zit om te kunnen verwijderen. Te vroeg verwijderen kan resulteren in een gevoelige straal, omdat de nieuwe straal die eronder zit nog niet rijp genoeg is.
Foto 2. Middelste straalgroeve en flapjes vol met rotstraal
Foto 3. Ook hier is de straal bezig met vervellen. De bovenste laag kan je nog niet verwijderen omdat het te groot en te vast zit. De straal die eronder vandaan komt is nog niet klaar om blootgesteld te worden. Dus behandelen totdat het wel zover is.

 Wat zijn de oorzaken? 

 • Te veel in mest en urine staan, zoals in een stal met stro. 
 • Teveel in de modder staan met te weinig droge uurtjes. De droog/nat balans is dan niet in orde.
 • Ongezonde voeding zoals te veel zetmeel en suiker. Dit tast de darmflora aan en dus het afweersysteem.
 • Te weinig hoeven uitkrabben, of niet goed genoeg. Gebruik het liefst een hoevenkrabber én een staalborstel.
 • Onregelmatige afspraken met de hoefverzorger waardoor de straal niet vaak genoeg beoordeeld wordt.
 • Het niet opmerken van rotstraal door de eigenaar of hoefverzorger en het onbehandeld laten doorgaan.
 • Te hoge of samengeknepen hielen waardoor de straal de grond niet raakt. Contact met de grond is belangrijk voor de groei van een gezonde straal én om viezigheid eruit te werken. Als er geen contact is met de grond, dan zal de straal niet gebruikt worden en is er een verminderde functie van het hoefmechanisme. Hierdoor kan de straal krimpen (vergelijk het met niet meer naar de sportschool gaan).
 • Een combinatie van bovenstaande punten.


 Wat zijn de gevolgen 
Rotstraal kan zeer pijnlijk worden voor het paard als het te diep de straal weg eet en in het straalkussen terecht komt. Jouw paard zal in dat geval liever niet teveel op de straal willen landen. Onregelmatig lopen, teenlandingen, gevoeligheid of kreupelheid kunnen het gevolg zijn en soms krijg je de mis-diagnose van hoefkatrol ontsteking! Kreupelheid vanwege rotstaal is eigenlijk caudale hoefpijn, en geen hoefkatrol. Dit kan dus 'makkelijk' opgelost worden door de rotstraal te behandelen! Als je hoefkatrol echt wilt uitsluiten, dan zijn er ook röntgenfoto's nodig.

Daarnaast werkt een gezonde straal als schokdemper voor de gewrichten, als rem, en als tastzin (proprioceptie). Een ongezonde straal verminderd al deze functies. Rotstraal kan dus de tredzekerheid en de beweging van jouw paard negatief beïnvloeden.

 Behandelen 

 • Check hoe je paard loopt. Loopt het gevoelig of niet? Zou dit door rotstraal kunnen komen? Overleg het met je hoefverzorger.
 • Daarna vraag je of de straal bijgesneden kan of moet worden. Meestal wel, maar er zijn uitzonderingen.
 • Als het paard gevoelig loopt op een vers bijgesneden straal, meet dan hoefschoenen aan of vraag naar Hoof Armor.
 • Krab de hoef elke dag zeer goed uit, liefst ook met staalborstel
 • Na het uitkrabben gebruik je antibacteriële producten, zie hieronder welke en wanneer. Onderstaande producten zijn niet chemisch dus veilig op lange termijn en voor dagelijks gebruik.

​Rotstraal in de zijdelingse straalgroeves
Gebruik de punt van je hoevenkrabber om het diepste vuil langs de straal te verwijderen. Daarna gebruik je een harde borstel of een staalborstel in de groeves langs de straal om het laatste losse prut eruit te borstelen. Spray dan met een antibacteriëel product zoals Red Horse Sole Cleanse, Strong Horn, of druppel HPE concentraat van Unique-Horn langs de straal. Bij ernstige of chronische rotstraal sluit je de groeves af met een antibacteriële klei zoals Natural Hoof Clay of Artimud van Red Horse Products. Voor milde rotstraal is Vertargil klei of Sole Paint van Red Horse Products voldoende.

        

Rostraal in de middelste straalgroeve / tussen de hielballen

Als er een lange spleet tussen de hielballen zit, in het midden van de straal, dan moet je even voorzichtig zijn. Het kan namelijk gevoelig zijn als je te diep gaat. Deze vorm van rostraal valt ook in de categorie ernstige rotstraal.
Hoe te behandelen: Eerst krab je de hoeven zeer goed uit. Na het uitkrabben pak je een parfum vrij babydoekje of een oud stukje t-shirt zodat je tussen de hielballen kan flossen, zie foto's hieronder. Daarna gebruik je een antibacteriële spray over de gehele straal en tussen de hielballen, zoals de Sole Cleanse spray van Red Horse of HPE concentraat van Unique Horn. Of week de hoeven in Sanogene of Pure Hoof Soaker. Als je dat hebt gedaan raad ik nog aan de middelste straalgroeve (de 'spleet') te vullen met een antibacterieel en natuurlijke hoefklei. Dit zorgt ervoor dat de spray langer in kan trekken, het werkt tegen de bacteriën, en het sluit de spleet af voor nieuwe bacteriën. Gebruik hiervoor Hoof Stuff van Red Horse Products als de spleet heel diep is, zie foto's. Om de beste resultaten te krijgen met Hoof Stuff haal je kleine stukjes uit het potje en doe je die omstebeurt bovenop elkaar in de middelste straalgroeve. Om ze diep genoeg te krijgen kan je de punt van je hoevenkrabber gebruiken. Pak niet een grote prop om in één keer erin te duwen, dat werkt zich er sneller uit en kan ook vervelend zijn voor je paard. Als de spleet niet zo heel diep is en je bij wijze van spreken de bodem kan zien, dan kan je Natural Hoof Clay gebruiken in plaats van Hoof Stuff.

            
Foto 1. Rechtervoorhoef met een diepe middelste straalgroeve (spleet in de straal die doorgaat tot tussen de hielballen).
Foto 2. Schoon flossen met een babydoekje (zonder parfum).
Foto 3. Druppel met HPE concentraat of spray Sole Cleanse in de middelste groeve (foto geleend van Unique-Horn).
Foto 4. De middelste straalgroeve is nu gevuld met kleine stukjes Hoof Stuff.
Hoe de hoef er nu uitziet zie je hieronder, de eerste 'voor & na' foto is van ditzelfde paard en dezelfde hoef. De hoeven daaronder zijn weer van andere klanten.

 Wat nu? 
Als je bovenstaande tips en adviezen qua behandeling gaat uitvoeren, dan heb je nu vooral nog geduld nodig. Het kost namelijk tijd om dit te genezen. Na vier weken intensief behandelen zou er echter al een aanzienlijke verbetering zichtbaar moeten zijn! Mocht dit absoluut niet het geval zijn, dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. Bijvoorbeeld met het afweersysteem van je paard, omdat je wellicht suiker en zetmeel rijk voer (zoals biks of kuil) blijft voeren. Maar het kan ook zijn dat je paard nog te vaak in urine en mest staat. Houd dit goed in de gaten en maak waar nodig ook hier aanpassingen in. Mocht je nog vragen hebben, stuur dan gerust een mailtje naar helpwithhooves@gmail.com. Ik help je graag!

 Enkele succesverhalen die ik op de foto heb vastgelegd  

© 2020 - 2022 Help with Hooves | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel