Tips bij hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid is geen hoefziekte. Het is een systemische ziekte die zich onder ander laat zien in de hoeven. Zo zijn onder andere vaak de darmen, hormonen of de bloedvaten betrokken bij hoefbevangenheid, en is geen makkelijke oorzaak-gevolg te herkennen. We spreken echter pas van hoefbevangenheid als de lamellenverbinding in de hoef beschadigd raakt. (bron Remco Sikkel)

     .   

 Verschillende soorten hoefbevangenheid 
De meest bekende varianten met korte uitleg vind je hieronder.

Dikke paarden hoefbevangenheid
Deze vorm van hoefbevangenheid is hormonaal gerelateerd, vaak door ziektes zoals PPID, Insuline Resistentie of EMS (Equine Metabolic Syndrome). Soms is het paard niet per se dik, maar heeft het wel een dikke gevulde manenkam of vetophopingen op willekeurige plekken. Of het komt omdat paarden plotseling meer suikers binnen hebben gekregen. Paarden met PPID zijn ook niet altijd dik, maar kunnen wel makkelijker hoefbevangen raken. 80% van de hoefbevangenheid gevallen heeft deze vorm.

Zieke paarden hoefbevangenheid
De officiële naam is SIRS: Systemic Inflammatory Respons Syndrome. Het gaat dan om een ontstekingsreactie die gifstoffen in het bloed brengt, zoals bij ziektes, schimmels en bacteriën. Dit kan onder andere gebeuren bij koliek, het drinken van vuil water, bij influenza, of als merries net na de bevalling een infectie oplopen omdat de placenta niet goed loslaat.

Kreupele paarden hoefbevangenheid
Ook wel traumatische of mechanische hoefbevangenheid genoemd. Dit wordt veroorzaakt door zware, langdurige of verkeerde hoefbelasting, vaak op harde ondergrond. 

Winter hoefbevangenheid
Dit is eigenlijk geen hoefbevangenheid maar eerder een wintergerelateerd hoefpijnsyndroom. Het wordt veroorzaakt door plotselinge sterk dalende temperatuur, waardoor de nieren meer cortisol aanmaakt. Cortisol doet de bloedvaten vernauwen, waardoor de doorbloeding in de hoef afneemt, en dit veroorzaakt pijn. Als ze dan vervolgens op heel koude en/of bevroren ondergronden moeten lopen versterkt dat de pijn. Paarden met insuline resistentie reageren hier extra op.
(bron Remco Sikkel)

 'Dikke paarden hoefbevangenheid' 
Voor het gemak hebben we het in deze blog alleen over de meest voorkomende variant van hoefbevangenheid, namelijk de dikke paarden hoefbevangenheid. Hoefbevangenheid geneest helaas niet vanzelf. De beste optie is om de oorzaak aan te pakken, namelijk het zieke lichaam, en je niet alleen te focussen op het pijnsymptoom in de hoeven. 
In deze blog wat tips en ideeën om je op weg te helpen. 

Het doel:
Jouw paard weer pijnvrij, gezond en fit op de hoeven krijgen.

       

 Tips en ideeën om 'dikke paarden hoefbevangenheid' te helpen genezen 

Van het gras afhalen!
Dit is zeer belangrijk bij de meeste hoefbevangen paarden, omdat gras vaak te rijk is. Regel een grasvrije paddock of uitloop stal, eventueel kan zelfs de rijbak als paddock dienst doen. Zorg ook voor een comfortabele plek waar ze kunnen liggen. Een track systeem is ook een hele goede optie, waarbij je met prikpaaltjes een pad afzet langs de buitenrand van de weide. Het pad kan je kaal laten eten door andere paarden, of omploegen, of bedekken met platen voordat je je hoefbevangen paard erop zet. Dit pad houdt jouw paard in beweging, zeker als er meerdere paarden staan en als er ruwvoer op verschillende plekken wordt aangeboden. 

Met van het gras afhalen bedoel ik in ieder geval niet langdurig op stalrust zetten!

Dierenarts inlichten en laten testen op PPID, IR of Cushings
Aan de hand hiervan kan je de oorzaak achterhalen, weet je precies wat het probleem is en kan je specifieke informatie gaan inwinnen. Wellicht raad de dierenarts ook medicijnen aan, zoals Prascend bij PPID.

Je eigen bekapper of smid inlichten
Zij kennen jouw paard en de hoeven en kunnen jou samen met de dierenarts van informatie en hulp voorzien. Hoogst waarschijnlijk is er een verkort bekapschema nodig.

Hoefschoenen regelen
Hoefschoenen geven comfort waardoor het paard minder pijn voelt en iets meer zal willen bewegen. Pijn in de rest van het lichaam vanwege compensatie zal hierdoor ook verminderen.

Zorg voor genoeg vrije beweging
Beweging zorgt voor een goede doorbloeding en gezondere spijsvertering, waardoor o.a. gifstoffen beter afgevoerd kunnen worden. Dit helpt bij genezing. Als het paard overgewicht heeft is beweging ook zeer belangrijk.
Maar forceer beweging nooit bij een paard dat pijn heeft! Daarom raad ik hoefschoenen aan zodat het paard minder pijn heeft en in de paddock of op de track zelf kan bepalen of en hoeveel hij beweegt. Samen een wandeling maken kan ook als het paard dit aankan. Een rustig kuddemaatje of meerdere helpen ook, die stimuleren jouw paard vanzelf om te blijven bewegen. Hooi op verschillende plekken ophangen zodat ze van de ene plek naar de andere moeten is ook een extra oplossing (tenzij het paard in heel erge pijn is, dan kan ruwvoer uitspreiden ook later!).

Veranderen van krachtvoer
Check of het huidige bijvoer gezond is en laag genoeg in suikers en zetmeel (liefst onder de 10% gezamelijk). Zo niet, dan is het verstandig ermee te stoppen of iets gezonders/armers te zoeken. Bij voorkeur ook luzerne vrij omdat mijn ervaring is dat veel paarden hier niet goed op reageren. Zoek eventueel een onafhankelijke paarden voedingsdeskundige die kan helpen met een voerbeleid op maat als je twijfelt. Zie mijn blog over gezond 'krachtvoer'.

Ruwvoer analyse laten uitvoeren
De grootste bron van voedsel voor jouw paard is waarschijnlijk ruwvoer als het geen gras krijgt, dus het hooi/voordroog/kuil wat je paard eet. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je voert. Voor gezonde paarden zou het suikers en zetmeel gehalte onder de 15%, liefst onder de 10% moeten zijn (gezamenlijk). Je kan het krachtvoer/bijvoer al laag in suikers en zetmeel hebben, maar als je nog steeds hooi met 20% suiker voert schiet je daar niets mee op! Een ruwvoer analyse is dus echt aan te raden.

Hooi weken
Is een analyse niet haalbaar omdat het ruwvoer steeds bij een andere leverancier vandaan komt, of omdat je je paard niet in eigen beheer hebt? Dan kan je als noodoplossing het ruwvoer weken in koud water om het gehalte snelle suikers te verlagen. Na het weken moet je het natte hooi wel nog even afspoelen, omdat het weekwater inmiddels alle uitgespoelde suikers bevat.

Bekapinterval verkorten
Het is aan te raden de bekapinterval te verkorten, zodat jouw hoefverzorger de toon en hielen vaak genoeg 'terug' kan brengen om de druk van de zere plekken af te houden. Dit helpt bij een gezonde snellere afwikkeling en haalt drukpunten aan de voorkant van de voet weg. Daarnaast is dit handig bij het gebruik van hoefschoenen zodat je ervan verzekerd bent dat die goed blijven passen.

Röntgenfoto's laten maken
Als de hoeven vervormd zijn, dan zijn röntgenfoto's aan te raden. Hiermee kan de DA bepalen of er rotatie heeft plaats gevonden en hoe het met de zooldikte gaat. Zo kan jouw hoefverzorger ook precies zien tot waar de toon ingekort zou kunnen worden om jouw paard nog beter te kunnen helpen.

Pijnbestrijding
Pijnstillende medicijnen zijn uiteraard in overleg met jouw dierenarts. Maar er zijn ook natuurlijke pijnbestrijders die minder slechte bijwerkingen voor de darmflora hebben, zoals bijvoorbeeld duivelsklauw, dit kruid werkt pijnstillend. Overleg dit dus wel eerst even, zodat je niet per ongeluk beide gaat geven.

Stress verlagen
Stress is ook een trigger voor gezondheidsproblemen en dat wil je niet nog bovenop de hoefbevangenheid hebben. Het kan de bevangenheid ook langer in stand houden! Stress verlagen doe je door in alle basisbehoeftes te voorzien: buiten leven met kuddemaatje(s), ruimte om te kunnen bewegen, genoeg suiker/zetmeel arm ruwvoer, schoon water, een schuilmogelijkheid en zo min mogelijk pijn. 

Wachten
Nadat je bovenstaande tips in werking hebt gezet is het een kwestie van wachten, volhouden en kijken hoe jouw paard hersteld. In welke mate is anders voor elk paard, maar hiermee kan je in ieder geval een goed begin maken! 

Geschreven door Maaike Boshuis

© 2020 - 2021 Help with Hooves | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel