Tips bij hoefbevangenheid
Hoefbevangenheid is geen hoefziekte. Het is een systemische ziekte die zich onder ander laat zien in de hoeven. Zo zijn onder andere vaak de darmen, hormonen of de bloedvaten betrokken bij hoefbevangenheid, en is geen makkelijke oorzaak-gevolg te herkennen. We spreken echter pas van hoefbevangenheid als de lamellenverbinding in de hoef beschadigd raakt. (bron Remco Sikkel)

     .   

 Verschillende soorten hoefbevangenheid 
De meest bekende varianten met korte uitleg vind je hieronder.

Dikke paarden hoefbevangenheid
Deze vorm van hoefbevangenheid is hormonaal gerelateerd, vaak door ziektes zoals PPID, Insuline Resistentie of EMS (Equine Metabolic Syndrome). Soms is het paard niet per se dik, maar heeft het wel een dikke gevulde manenkam of vetophopingen op willekeurige plekken. Of het komt omdat paarden plotseling meer suikers binnen hebben gekregen. Paarden met PPID zijn ook niet altijd dik, maar kunnen wel makkelijker hoefbevangen raken. 80% van de hoefbevangenheid gevallen heeft deze vorm.

Zieke paarden hoefbevangenheid
De officiële naam is SIRS: Systemic Inflammatory Respons Syndrome. Het gaat dan om een ontstekingsreactie die gifstoffen in het bloed brengt, zoals bij ziektes, schimmels en bacteriën. Dit kan onder andere gebeuren bij koliek, het drinken van vuil water, bij influenza, of als merries net na de bevalling een infectie oplopen omdat de placenta niet goed loslaat.

Kreupele paarden hoefbevangenheid
Ook wel traumatische of mechanische hoefbevangenheid genoemd. Dit wordt veroorzaakt door zware, langdurige of verkeerde hoefbelasting, vaak op harde ondergrond. 

Winter hoefbevangenheid
Dit is eigenlijk geen hoefbevangenheid maar eerder een wintergerelateerd hoefpijnsyndroom. Het wordt veroorzaakt door plotselinge sterk dalende temperatuur, waardoor de nieren meer cortisol aanmaakt. Cortisol doet de bloedvaten vernauwen, waardoor de doorbloeding in de hoef afneemt, en dit veroorzaakt pijn. Als ze dan vervolgens op heel koude en/of bevroren ondergronden moeten lopen versterkt dat de pijn. Paarden met insuline resistentie reageren hier extra op.
(bron Remco Sikkel)

 'Dikke paarden hoefbevangenheid' 
Voor het gemak hebben we het in deze blog alleen over de meest voorkomende variant van hoefbevangenheid, namelijk de dikke paarden hoefbevangenheid. Hoefbevangenheid geneest helaas niet vanzelf. De beste optie is om de oorzaak aan te pakken, namelijk het zieke lichaam, en je niet alleen te focussen op het pijnsymptoom in de hoeven. 
In deze blog wat tips en ideeën om je op weg te helpen. 

       

 Tips en ideeën om 'dikke paarden hoefbevangenheid' te helpen genezen 

Van het gras afhalen!
Dit is zeer belangrijk bij de meeste hoefbevangen paarden, omdat gras vaak te rijk is. Regel een grasvrije paddock of uitloop stal, eventueel kan zelfs de rijbak als paddock dienst doen. Zorg ook voor een comfortabele plek waar ze kunnen liggen. Een paddock paradise is ook een hele goede optie, in Nederland en België komt deze vorm van paarden steeds meer beschikbaar. Een paddock paradise maak je zelf als volgt:  met prikpaaltjes zet je een pad af langs de buitenrand van de weide. Het pad kan je kaal laten eten door andere paarden, of omploegen, of bedekken met platen voordat je je hoefbevangen paard erop zet. Dit pad houdt jouw paard in beweging, zeker als er meerdere paarden staan en als er ruwvoer op verschillende plekken wordt aangeboden. In het midden waar het pad omheen loopt kan het gras dan doorgroeien. En als laatste: Een graasmasker of graaskorf kan ook een uitkomst zijn!

Met van het gras afhalen bedoel ik in ieder geval niet langdurig op stalrust zetten!

Dierenarts inlichten en laten testen op PPID, IR of Cushings
Aan de hand hiervan kan je de oorzaak achterhalen, weet je precies wat het probleem is en kan je specifieke informatie gaan inwinnen. Wellicht raad de dierenarts ook medicijnen aan, zoals Prascend bij PPID. Maar let op: deze testen kunnen vertekenend uitvallen vanwege stress als het paard in erge pijn is. Overleg dit dus met je dierenarts.

Je eigen bekapper of smid inlichten
Zij kennen jouw paard en de hoeven en kunnen jou samen met de dierenarts van informatie en hulp voorzien. Hoogst waarschijnlijk is er een verkort bekapschema nodig en misschien medicatie.

Hoefbescherming regelen
Hoefschoenen geven comfort waardoor het paard minder pijn voelt en iets meer zal willen bewegen. Compensatie in het lichaam zal hierdoor ook verminderen. Plakschoenen zouden eventueel ook een optie kunnen zijn. Jouw hoefverzorger kan hierbij helpen!

Zorg voor genoeg vrije beweging
Beweging zorgt voor een goede doorbloeding en gezondere spijsvertering, waardoor o.a. gifstoffen beter afgevoerd kunnen worden. Dit helpt bij genezing. Als het paard overgewicht heeft is beweging ook zeer belangrijk.
Maar forceer beweging nooit bij een paard dat pijn heeft! Daarom raad ik hoefschoenen aan zodat het paard minder pijn heeft en in de paddock of op de track zelf kan bepalen of en hoeveel hij beweegt. Samen een wandeling maken kan ook als het paard dit aankan. Een rustig kuddemaatje of meerdere rustige helpen ook, die stimuleren jouw paard vanzelf om te blijven bewegen. Hooi op verschillende plekken ophangen zodat ze van de ene plek naar de andere moeten is ook een extra oplossing (tenzij het paard in heel erge pijn is, dan kan ruwvoer uitspreiden ook later!).

Veranderen van krachtvoer
Check of het huidige voer gezond is en laag genoeg in suikers en zetmeel (liefst onder de 10% gezamelijk). Zo niet, dan is het verstandig iets gezonders/armers te zoeken. Bij voorkeur ook luzerne vrij omdat mijn ervaring is dat veel paarden hier allergisch op reageren (jeuk, singelnijd, kortom: tast darmflora aan). Zoek eventueel een onafhankelijke paarden voedingsdeskundige die kan helpen met een voerbeleid op maat als je twijfelt en lees mijn blog over gezond 'krachtvoer'.

Ruwvoer analyse laten uitvoeren / hooi weken
De grootste bron van voedsel voor jouw hoefbevangen paard is waarschijnlijk hooi. Daarom is het belangrijk dat je weet wat voor hooi je voert. Voor paarden zou het suiker en zetmeel gehalte onder de 15%, liefst onder de 10% moeten zijn (gezamenlijk). Je kan het krachtvoer al laag in suikers en zetmeel hebben, maar als je nog steeds hooi met 20% suiker voert schiet je daar niets mee op! Een ruwvoer analyse is dus echt aan te raden.

Als dit niet te realiseren is maar je wel zeker wilt zijn dat er niet teveel suiker in je hooi zit, dan kan je het hooi altijd nog weken in water. Meerdere uren in koud water is genoeg. Gooi het water daarna weg, dit is zeer ongezond!!! Lees dit bericht van een onafhankelijke en zeer ervaren voedingsdeskundige in the UK, over het weken van hooi.

Bekapinterval verkorten
Het is aan te raden de bekapinterval te verkorten. Hoefbevangen hoeven hebben de neiging sneller te groeien dan gezonde hoeven, en daarnaast groeien de tenen langer. Dit is vanwege de rotatie en de lamellenwig die zich binnenin de hoef ontwikkelt. Dit beinvloedt vervolgens ook de afwikkeling op negatieve manier, en dus de manier van bewegen.
Vaker laten bekappen zodat het punt van afwikkelen weer terug naar achteren gebracht kan worden, helpt bij de beweging van het paard en dus bij de genezing van de hoef. Daarnaast is dit handig bij het gebruik van hoefschoenen zodat je ervan verzekerd bent dat die goed blijven passen.

Röntgenfoto's laten maken
Als de hoeven vervormd zijn, dan zijn röntgenfoto's aan te raden. Hiermee kan de DA bepalen of er rotatie heeft plaats gevonden en hoe het met de zooldikte gaat. Zo kan jouw hoefverzorger ook precies zien tot waar de toon ingekort zou kunnen worden om jouw paard nog beter te kunnen helpen. Maar let op: röntgenfoto's hebben geen nut bij acute hoefbevangenheid.

Pijnbestrijding
Pijnstillende medicijnen zijn uiteraard in overleg met jouw dierenarts. Maar er zijn ook natuurlijke pijnbestrijders die minder slechte bijwerkingen voor de darmflora hebben, zoals bijvoorbeeld duivelsklauw, dit kruid werkt pijnstillend. Overleg dit dus wel eerst even, zodat je niet per ongeluk beide gaat geven.

Stress verlagen
Stress is zeker een trigger voor gezondheidsproblemen en dat wil je niet nog bovenop de hoefbevangenheid hebben. Het kan de bevangenheid ook langer in stand houden! Stress verlagen doe je door in alle basisbehoeftes te voorzien: buiten leven met kuddemaatje(s), ruimte om te kunnen bewegen, genoeg suiker/zetmeel arm ruwvoer, schoon water, een schuilmogelijkheid en zo min mogelijk pijn. Keuzevrijheid is hierbij het sleutelwoord.

Wachten
Nadat je bovenstaande tips in werking hebt gezet is het een kwestie van wachten, volhouden en kijken hoe jouw paard hersteld. In welke mate is anders voor elk paard, maar hiermee kan je in ieder geval een goed begin maken! 

Heb je nog vragen of hulp nodig? Neem gerust contact op via helpwithhooves@gmail.com

© 2020 - 2022 Help with Hooves | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel