Gezond krachtvoer

In mijn werk als hoefbekapper heb ik regelmatig te maken met paardenvoeding. Klopt er iets niet, dan zie je dat vaak terug in de hoeven.
Onder andere in de vorm van scheurtjes in de hoefwand, brokkelhoeven, gevoelig lopen, langzame groei, een zwakke witte lijn, terugkerende rotstraal of hoefzweren, hoefbevangenheid, en ga maar door. 


Daarom heb ik een lijst gemaakt met in Nederlands verkrijgbare merken met zuiver en natuurlijke paardenvoeding, dat bijdraagt aan gezonde hoeven. Deze producten zijn graanvrij en luzerne-vrij, en laag in suiker en zetmeel, tenzij anders vermeld. Uiteraard is hooi, kuil en/of gras het belangrijkste voer voor jouw paard omdat ze hiervan het meeste eten, maar over het algemeen bevat dat niet alles wat ze nodig hebben of in verkeerde verhoudingen. Vandaar dat er vaak bijgevoerd wordt met krachtvoer om dit aan te vullen. Hieronder leer je meer over bijvoeren. Deze manier van voeren is overigens bedacht door o.a. Pete Ramey, één van de bekendste namen op het gebied van barefoot. Ook Alicia Harlov van The Humble Hoof, zij is gespecialiseerd is in hoefkatrol revalidatie, promoot deze manier van voeren. Het wordt het 'ant-ontstekingsdiet' genoemd, omdat je toevoegingen die de darmflora irriteren weglaat, zoals graan/suiker/zetmeel/luzerne, maar belangrijke vitamines toevoegt die vaak te weinig worden gevoerd zoals koper en zink, omega 3, vitamine A en E, etcetera. Het wordt dan ook succesvol ingezet bij de behandeling van hoefkatrol ontsteking, hoefbevangenheid, insuline, jeuk, maagzweren, en meer. 

Lees de hele blog om niet in de war te raken!


 Krachtvoer uitkiezen. Hier begin je mee: 
 - Een ruwvoer basis product 
 - Een vitamine/mineralen balancer (brokje of poeder) 
 - Eventueel nog specifieke toevoegingen voor jullie situatie 


Op de foto hieronder zie je bijvoorbeeld:
1. Bietenpulp (geweekt)
2. Een vitamine mineralen balancer in de vorm van een brokje
3. Een specifiek supplement, in dit geval voor de maag, maar dit kan ook voor gewrichten zijn of bijvoorbeeld kruiden 
4. Hele lijnzaad vlokken 
Uitzondering: als je geen toevoegingen zoals zout, lijnzaad (3) of poeder supplement (4) nodig denkt te hebben, en je dus alleen voor een vitamine brokje (2) gaat, dan heb je ook geen ruwvoer basis product (1) nodig!

 Een ruwvoer basis 
Dit is een enkelvoudig product zoals een geweekte grasbrok, bietenpulp, simpele muesli of gehakseld ruwvoer. Deze is bedoeld om toevoegingen in te mixen. Waarom? Omdat een poeder supplement, zout, of bijvoorbeeld gebroken lijnzaad niet zo lekker is om los te eten ;-)

Maar als je een basis product kiest die enkele toegevoegde vitamines heeft (dan is het eigenlijk geen basis meer), en je doet daarbij bijvoorbeeld nog vitamine brokjes, dan gaan de verhoudingen uit balans. Een overschot kan net zo onhandig zijn als te weinig van iets voeren. Vandaar dat ik een (zo goed als) enkelvoudig basis product aanraad om mee te beginnen.


Gezonde ruwvoer basis producten vrij van graan & luzerne, en laag in suiker/zetmeel
Pavo Speedibeet (suikervrije bietenpulp)
Biologische bietenpulp (suikervrije biologische bietenpulp)
Pavo Fibrenuggets (grasbrok die je moet weken)
Metazoa Timotexxx (grasbrok die je moet weken)
Agrobs MYO protein flakes (grasbrok die je moet weken)
Agrobs Alpenheu (gehakselde weidegrassen)
Agrobs Pre Alpin Aspero (gehakselde weidegrassen plus een klein beetje lijnzaadolie)
Agrobs Pre Alpin Wiesencobs (grotere grasbrok die je moet weken)
Agrobs Pre Alpin Wiesenflakes (grasvlokken die je moet weken)
Agrobs Pre Alpin Protein Light Flakes (grasvlokken die je moet weken)
Equifyt Herbs (grasbrok die je moet weken
Equifyt Thimothee cubes (grasbrok die je moet weken)
Hayster Weidebrok (grasbrok die je moet weken)
Hayster Weidebrok Plus (grasbrok die je moet weken)
Note: Vele van deze brokken horen met water geweekt te worden, raadpleeg hiervoor de verpakking.
Note: Er zijn wellicht nog meer opties, maar dit zijn de voor mij meest bekende.


Als jouw paard kieskeurig is en bovenstaande producten allemaal niet lekker vindt, kies dan een simpele gezonde muesli waar geen graan, luzerne of extra vitamine/mineralen aan zijn toegevoegd, en laag is in suiker/zetmeel (liefst onder de 10%).
Agrobs AlpenGrun Musli (muesli)
Agrobs AlpenGrun Mash (slobber met grassen, kruiden en groentes)
Pferdgerecht Futter Natur Musli (muesli)
Marstall Bergwiesen Mash (slobber met grassen, kruiden en groentes)
Marstall Wiesen-Fasern (gehakseld ruwvoer met grassen, kruiden en groentes)
Equifyt Zupa (kruidenslobber met 0,5% luzerne) Daarna komt de balancer 
Oftewel vitamines en mineralen in de vorm van een brokje of een poeder. Dit wordt ook wel een balancer genoemd. Mijn voorkeur gaat uit naar een zo compleet mogelijke balancer voor dagelijks gebruik. Soms zijn er balancers die alleen voor in de zomer of winter zijn, let daar goed op. Ik zie ook graag dat een balancer een laag ijzergehalte heeft en genoeg koper en zink. Paarden komen meestal geen ijzer tekort, er zit in veel gebieden in Nederland genoeg ijzer in het gras en water. Waarom laag ijzer belangrijk is lees je hier. Ijzer weerhoudt namelijk de opname van onder andere zink en koper. Zink neemt o.a. de aanmaak van keratine op zich, waaruit de hoefwand voornamelijk bestaat. Koper is o.a. van invloed op de sterkte van de buitenste hoefwand (bron paardenhoeven.info). 

Gezonde balancers vrij van graan en laag in suiker/zetmeel
Deze producten hebben naar mijn idee mooie hoge waardes van o.a. koper en zink, en laag/geen ijzer.
Victorious Secret (luzerne vrij)
Balancer Granulaat Plus (luzerne vrij)
Balancer Brok (laag luzerne gehalte)
Balancer Brok Plus (laag luzerne gehalte)
Balancer Pro Plus (laag luzerne gehalte)

Onderstaande producten zijn ook graan & luzerne vrij maar bevatten te weinig koper en zink. 
Equilin balancer 
Agrobs Naturmineral 
Agrobs Weidemineral-Cobs (vitaminebrok voor naast weidegang in de zomer)
Pure Trace 
Pavo DailyFit (een koek/biscuit)
Vitalbix Daily Complete Thimothee
Als problemen in de hoef niet weg gaan na het gebruik van deze producten, dan is het beter over te stappen naar een product uit de bovenste lijst met balancers waar meer koper en zink in zit.

En de balancers hieronder bevatten helaas luzerne en zijn ook nog eens laag in koper en zink, dus hebben niet mijn voorkeur. Ik wilde ze echter wel noemen omdat ze erg gangbaar zijn. Soms doen paarden het er namelijk prima op, wellicht  vanwege hun DNA, of omdat hun ruwvoer dan al compleet genoeg is, of omdat ze niet reageren op luzerne (alfafa):
Pavo Vital 
Vitalbix Daily Complete 
Este balancer 

En in Engeland gevestigde bedrijven met hoge waardes koper en zink:

Forage Plus balancers
Progressive Earth Pro Balance+ 
Progressive Earth Pro Hoof 
Progressive Earth Pro Hoof Platinum 
Progressive Earth Laminae+  Extra toevoegingen? 
Extra producten worden vaak nog toegevoegd aan de hand van de situatie van jou en jouw paard en het ligt ook aan het seizoen. Dit is een erg breed onderwerp, maar ik heb wel al enkele simpele tips. 

Lijnzaad
Voor paarden die geen of amper gras krijgen raad ik lijnzaad aan, om toch hun omega's binnen te krijgen. Waarom lees je hier. Voor sommigen geldt dit dus alleen in de winter als ze 's zomers op het land staan. Maar paarden op een paddock paradise die (bijna) geen gras eten, is lijnzaad het jaar door fijn om bij te voeren.
Pure Linseed (gemalen lijnzaad, geen toevoegingen, hoeft niet geweekt/gekookt te worden)
Gemalen lijnzaad (geen toevoegingen, hoeft niet geweekt/gekookt te worden)
Lijnzaad kant en klaar (geen toevoegingen, hoeft niet geweekt/gekookt te worden)
Animal Vital Lijnzaadolie
Makana lijnzaadolie
Pharmahorse lijnzaadolie

Magnesium
Magnesium wordt aangeraden bij hoefbevangenheid (bron Remco Sikkel) maar is ook erg belangrijk voor het zenuwstelsel. 
EQUILINMagnesium (poeder)
Magnesium-chelaat (poeder)
Magnesium-citraat (poeder)
PharmaHorse Magnesium (poeder)

Zout
Dit is een zeer belangrijk element voor de gezondheid van het paard. Lees hier meer. Niet alle paarden vinden een liksteen fijn en vaak halen ze er niet genoeg uit, dus een lepeltje zout door het voer of een emmer zoutwater naast het gewone water is een optie (rustig opbouwen). Hoeveel: dagelijks 10-15g voor een paard op rust, ongeveer 30 gram voor een paard in matig werk. Sportpaarden tussen 30 en 100g. 
Gewoon fijn zeezout uit de supermarkt is prima, of simpel zout van een agrarische winkel. Liefst geen tafelzout in verband met baking-agents. Keltisch zeezout bevat soms extra toevoegingen die je misschien net hebt toegevoegd met de balancer dus dat lijkt mij ook overbodig. 

            


Specifieke kruiden
Kruiden worden ook nog wel eens gebruikt, bijvoorbeeld voor pijn, darmgezondheid, het immuunsysteem of voor zelf-selectie. Doe wel eerst goed onderzoek.

www.horsecomplete.nl
www.purehorse.nl
www.purepaardenvoeding.nl
www.paardendrogist.nl
www.pharmahorse.nl

 Samengevat 
 Een ruwvoer basis product + balancer + eventuele toevoegingen die passen bij jouw paard en omgeving 

Deze blog is in mijn ogen voor elk soort paard een goed begin. Maar je kan het zelfs nog meer versimpelen!
Want als je zeker weet dat je geen toevoegingen zoals bijvoorbeeld lijnzaad nodig hebt, dan kan je de ruwvoer basis zoals de grasbrok om het in te mixen ook weglaten. Dan heb je alléén nog maar de vitamine balancer nodig!

Maar voor paarden op leeftijd, sportpaarden, en paarden die te mager zijn, is deze blog wellicht niet voldoende. Je kan in dat geval bijvoorbeeld eerst meer hooi proberen te voeren, of meer voeren van je je enkelvoudige basisproduct zoals de bietenpulp of de grasbrok.
Als dat echt niet genoeg is dan heb je nog losse producten zoals haver, zemelen of een handje luzerne (als ze niet allergisch zijn), hier moet je je dan even extra voor inlezen. 
Drachtige merries en veulens hebben speciekere behoeftes, raadpleeg hiervoor de dierenarts of een voedingsdeskundige. Hoe dan ook, graanvrij, luzernevrij, en laag in suiker/zetmeel raad ik eigenlijk altijd aan. 

 Wat draagt nog meer bij aan gezonde hoeven? 
Gezonde voeding is zeer belangrijk, maar niet de enigste factor voor gezonde hoeven! Wat is nog meer belangrijk?
- Heel veel uren buiten leven met paardenvriendjes
- Veel beweging geven als ze niet actief op een Paddock Paradise staan
- Genoeg maar niet te rijk ruwvoer (suiker/zetmeel onder de 10% tesamen), liefst in hooinetten
- Gras met mate, of geen gras
- Dagelijks de hoeven uitkrabben en regelmatig sprayen met een
antibacteriele spray
- Op tijd de hoefverzorger laten komen, voor de meesten betekent dat om de 4-6 weken
- Verschillende ondergronden om op te lopen aanbieden
- De juiste balans tussen een natte en droge leefomgeving
- Hulp bij pijn of ongemak in het lichaam
- Dierenarts en tandarts zorg


 Overige informatie 
Als je écht zeker wilt weten wat je jouw paard precies moet voeren, dan kan je het beste een ruwvoer analyse laten uitvoeren en bloed laten trekken, eventueel ook het water laten testen en de weide, en aan de hand daarvan bijvoeren wat je nodig hebt.

Ik hoop dat deze blog je geholpen heeft! Wil je producten toevoegen of heb je vragen, stuur dan gerust een berichtje, dan ga ik op onderzoek uit of ik kan je doorsturen.Gebruikte bronnen:
Clare MacLeod - onafhankelijke paarden voedingdeskundige in Engeland
Pete Ramey - grondlegger van Progressive Hoof Care Practioners
The Humble Hoof with Alicia Harlov - PHCP bekapper en podcast producer in Amerika, admin van twee informatieve Facebook groepen ('Equine Nutrition Group' & 'Barefoot Method for Navicular')
Calm Healthy Horses website
www.paardenhoeven.info
Boeken van Remco Sikkel

Paardenvoeding websites:
www.pavo.nl
www.purepaardenvoeding.nl
www.jepaardgezondenfit.nl
www.purehorse.nl
www.paardnatuurlijk.nl
www.paardendrogist.nl
www.natuurlijkepaardenvoedingnederland.nl
www.equilin.eu
www.pharmahorse.nl
www.equifyt.com
www.estehorsefeed.com
www.progressiveearth.co.uk
www.thunderbrook.co.uk
www.forageplus.co.uk
www.vitalbix.com
www.zuiverpaardenvoer.nl
www.metazoa-horse.nl

Geschreven door Maaike Boshuis, Februari 2021

© 2020 - 2021 Help with Hooves | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel