Gezond krachtvoer
In mijn werk als hoefbekapper heb ik regelmatig te maken met paardenvoeding. Klopt er iets niet, dan zie je dat vaak terug in de hoeven.
Onder andere in de vorm van scheurtjes in de hoefwand, brokkelhoeven, gevoelig lopen, langzame groei, een zwakke witte lijn, terugkerende rotstraal of hoefzweren, hoefbevangenheid, en ga maar door. 


Daarom heb ik een lijst gemaakt met in Nederland verkrijgbare merken met zuiver krachtvoer en natuurlijke paardenvoeding, die bijdragen aan gezonde hoeven. Deze producten zijn graanvrij, en laag in suiker en zetmeel. Luzerne zit er trouwens soms ook in, dit zou een boosdoener voor jouw paard kunnen zijn. Luzerne is van de peulvruchten familie en kan scherp zijn voor sommige paardendarmen, waardoor het bijvoorbeeld jeuk en darmproblemen verzoorzaakt of verergerd. Sommige brokken bevatten gelukkig maar weinig luzerne, maar sommigen zijn één en al luzerne dus dat raad ik meestal dan af. Lees hier meer over luzerne (alfafa).

Uiteraard is ruwvoer zoals hooi of gras het belangrijkste voer voor jouw paard omdat ze hiervan het meeste eten, maar over het algemeen bevat dat niet alles wat ze nodig hebben of in verkeerde verhoudingen. Daarnaast kan teveel aan gras problemen geven. Vandaar dat er vaak bijgevoerd wordt met krachtvoer om een gemis aan te vullen.

Hieronder leer je meer over bijvoeren. Deze manier van voeren is overigens bedacht door o.a. Pete Ramey, één van de bekendste namen op het gebied van barefoot. Ook Alicia Harlov van The Humble Hoof, zij is gespecialiseerd is in hoefkatrol revalidatie, promoot deze manier van voeren. Het wordt het 'ant-ontstekingsdiet' genoemd, omdat je toevoegingen die de darmflora irriteren weglaat, zoals graan/suiker/zetmeel/luzerne, maar belangrijke vitamines toevoegt die vaak te weinig worden gevoerd zoals koper en zink, omega 3, vitamine A en E, etcetera. Het wordt dan ook succesvol ingezet bij de behandeling van hoefkatrol ontsteking, hoefbevangenheid, insuline, jeuk, maagzweren, en meer. 

Lees de hele blog om niet in de war te raken!


 Krachtvoer uitkiezen. Hier begin je mee: 

 • Een vitamine/mineralen balancer (brokje of poeder).
 • Eventueel nog specifieke toevoegingen voor jullie situatie.
 • Indien nodig, een ruwvoer basis product om bovenstaande producten in te mengen.


Op de foto hieronder zie je bijvoorbeeld:
1. Een ruwvoer basis product (geweekte bietenpulp).
2. Een vitamine mineralen balancer in de vorm van een brokje.
3. Een specifiek supplement, in dit geval voor de maag, maar dit kan ook voor gewrichten zijn of bijvoorbeeld kruiden 
4. Lijnzaad.
Uitzondering: als je alléén een vitamine brokje (2) wilt voeren en je paard vindt deze lekker genoeg, en je hebt géén toevoegingen (3, 4) nodig? Dan heb je ook géén ruwvoer basis product (1) nodig om het in te mengen!

 De balancer 
Oftewel vitamines en mineralen in de vorm van een brokje of een poeder. Dit wordt ook wel een balancer genoemd. Mijn voorkeur gaat uit naar een zo compleet mogelijke balancer voor dagelijks gebruik. Ik zie ook graag dat een balancer een laag ijzergehalte heeft en genoeg koper en zink. Paarden komen meestal geen ijzer tekort, er zit in veel gebieden in Nederland genoeg ijzer in het gras, hooi en water. Waarom laag ijzer belangrijk is lees je hier. IJzer weerhoudt namelijk de opname van onder andere zink en koper. Zink neemt o.a. de aanmaak van keratine op zich, waaruit de hoefwand voornamelijk bestaat. Koper is o.a. van invloed op de sterkte van de buitenste hoefwand (bron paardenhoeven.info). Teveel ijzer zal ook de lever overbelasten, zeker als dit jaren ongemerkt doorgaat. 

Mijn favoriete balancers
Deze producten hebben naar mijn idee mooie hoge waardes van o.a. koper en zink, en laag/geen ijzer. Suiker en zetmeel zijn daarnaast ook laag.


Minder favoriet
Onderstaande producten zijn graanvrij en laag in suikers en zetmeel, maar bevatten eigenlijk te weinig koper en zink.  

Als problemen in de hoef niet weg gaan na het gebruik van deze producten, dan is het beter over te stappen naar een product uit de bovenste lijst met balancers waar meer koper en zink in zit.

Engelse favoriete balancers
En in Engeland gevestigde bedrijven met hoge waardes koper en zink, laag in ijzer, suiker, luzernevrij en graanvrij. Extra toevoegingen 
Extra producten worden vaak nog toegevoegd aan de hand van de situatie van jou en jouw paard en het ligt ook aan het seizoen. Het kan ook zijn dat je niets nodig hebt na het doen van goed onderzoek, en dat is ook prima. Dit is in ieder geval een erg breed onderwerp, en ik heb enkele simpele tips. 

Lijnzaad
Voor paarden die geen of amper gras krijgen raad ik lijnzaad aan, om toch hun omega's binnen te krijgen. Waarom lees je hier. Voor sommigen geldt dit dus alleen in de winter als ze 's zomers op het land staan. Maar paarden op een paddock paradise die (bijna) geen gras eten, is lijnzaad het jaar door fijn om bij te voeren.


Zout
Dit is een zeer belangrijk element voor de gezondheid van het paard. Lees hier meer. Niet alle paarden vinden een liksteen fijn en vaak halen ze er niet genoeg uit, dus een lepeltje zout door het voer of een emmer zoutwater naast het gewone water is een optie (rustig opbouwen). Hoeveel: dagelijks 10-15g voor een paard op rust, ongeveer 30 gram voor een paard in matig werk. Sportpaarden tussen 30 en 100g. 
Gewoon fijn zeezout uit de supermarkt is prima, of simpel zout van een agrarische winkel. Liefst geen tafelzout in verband met baking-agents. Keltisch zeezout bevat soms extra toevoegingen die je misschien net hebt toegevoegd met de balancer dus dat lijkt mij ook overbodig. 

            

 

Magnesium
Magnesium wordt aangeraden bij hoefbevangenheid (bron Remco Sikkel) maar is ook erg belangrijk voor het zenuwstelsel. 

Specifieke kruiden
Kruiden worden ook nog wel eens gebruikt, bijvoorbeeld voor pijn, darmgezondheid, het immuunsysteem of voor zelf-selectie. Doe wel eerst goed onderzoek en overleg eventueel met je dierenarts.


 Een ruwvoer basis product 
Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld (geweekte) grasbrok, hooibrok, bietenpulp, sobere muesli of gehakseld ruwvoer ('chaff').
Dit is bedoeld om je balancer met eventuele toevoegingen in te mixen. Waarom? Omdat een poederig supplement, of zout, of bijvoorbeeld gebroken lijnzaad of lijnzaadolie niet zo lekker is om los te eten! Of omdat het vitamine brokje niet smaakt terwijl je paard deze toch naar binnen moet krijgen. Of een combinatie daarvan.

Als je paard niet kieskeurig is én geen supplementen nodig heeft, dan hoef je dus niet per se een ruwvoer basis product te kiezen! Als dat wel het geval is, lees dan vooral door :-)

Mijn voorkeur gaat uit naar een ruwvoer product dat GEEN toegevoegde vitamines en mineralen heeft. Als je het namelijk wilt gebruiken om je balancer in te mengen, dan voer je vervolgens dus twee producten met vitamines en mineralen en dan gaan de verhoudingen scheef. Een overschot kan net zo onhandig zijn als te weinig van iets voeren. Bietenpulp, hooi en grasbrok zijn gelukkig vaak al zonder toegevoegde vitamines en mineralen. 
Vele ruwvoer basis producten die wél vitamines en mineralen bevatten, bevatten vaak te weinig per kilo en daarvan moet je vervolgens meerdere kg's per dag van voeren om aan de dagelijkse behoefte te voldoen. Daarnaast bevatten die vaak teveel suiker, zetmeel en ijzer, zeker als je meer voert! Vandaar dat ik een (zo goed als) enkelvoudig basis product aanraad.

Gezonde ruwvoer basis producten vrij van graan & luzerne, en laag in suiker/zetmeel

Note: Vele van deze brokken horen met water geweekt te worden, raadpleeg hiervoor de verpakking.
Note: Er zijn wellicht nog meer opties, maar dit zijn de voor mij meest bekende.

Als jouw paard kieskeurig is en bovenstaande producten allemaal niet lekker vindt, kies dan een simpele gezonde muesli waar geen graan, luzerne of extra vitamine/mineralen aan zijn toegevoegd, en laag is in suiker/zetmeel (liefst onder de 10%).


 Samengevat 

 • Een balancer
 • Eventuele toevoegingen zoals zout of kruiden
 • Eventueel een ruwvoer basis product (om bovenstaande in te mengen)

Dit is voor de meeste recreatie en lichte sportpaarden een prima 'kracht'voerbeleid, in combinatie met ruwvoer natuurlijk!

Voor paarden op leeftijd, hoge sportpaarden, en paarden die te mager zijn, is dit voer wellicht niet voldoende. Je kan in dat geval eerst meer hooi of gras voeren, of méér voeren van het ruwvoer basis product zoals de bietenpulp of de grasbrok die je gekozen hebt.  Als dat echt niet genoeg is dan heb je nog losse producten zoals haver, zemelen of een handje luzerne (als ze niet allergisch zijn),  hier moet je je dan even extra voor inlezen. Drachtige merries en veulens hebben iets speciekere behoeftes, raadpleeg hiervoor ook een deskundige.

Hoe dan ook, graanvrij, luzernevrij/laag in luzerne, en laag in suiker/zetmeel raad ik eigenlijk altijd aan!

 Wat draagt nog meer bij aan gezonde hoeven? 
Gezonde voeding is zeer belangrijk, maar niet de enigste factor voor gezonde hoeven! Wat is nog meer belangrijk?

 • Heel veel uren buiten leven met paardenvriendjes
 • Veel beweging geven als ze niet actief op een Paddock Paradise staan
 • Genoeg maar niet te rijk ruwvoer (suiker/zetmeel onder de 10% tesamen), liefst in hooinetten
 • Gras met mate, of geen gras
 • Dagelijks de hoeven uitkrabben en regelmatig sprayen met een antibacteriele spray
 • Op tijd de hoefverzorger laten komen, voor de meesten betekent dat om de 4-6 weken
 • Verschillende ondergronden om op te lopen aanbieden
 • De juiste balans tussen een natte en droge leefomgeving
 • Hulp bij pijn of ongemak in het lichaam
 • Dierenarts en tandarts zorg


 Overige informatie 
Als je écht zeker wilt weten wat je jouw paard precies moet voeren, dan kan je het beste een ruwvoer analyse laten uitvoeren en bloed laten trekken, eventueel ook het water laten testen en de weide, en aan de hand daarvan bijvoeren wat je nodig hebt.

Ik hoop dat deze blog je geholpen heeft! Wil je producten toevoegen of heb je vragen, stuur dan gerust een berichtje, dan ga ik op onderzoek uit of ik kan je doorsturen.Gebruikte bronnen:
Clare MacLeod - onafhankelijke paarden voedingdeskundige in Engeland
Pete Ramey - grondlegger van Progressive Hoof Care Practioners
The Humble Hoof with Alicia Harlov - PHCP bekapper en podcast producer in Amerika, admin van twee informatieve Facebook groepen ('Equine Nutrition Group' & 'Barefoot Method for Navicular')
Calm Healthy Horses website
www.paardenhoeven.info
Boeken van Remco Sikkel

Paardenvoeding websites:
www.pavo.nl
www.purepaardenvoeding.nl
www.jepaardgezondenfit.nl
www.purehorse.nl
www.paardnatuurlijk.nl
www.paardendrogist.nl
www.natuurlijkepaardenvoedingnederland.nl
www.equilin.eu
www.pharmahorse.nl
www.equifyt.com
www.estehorsefeed.com
www.progressiveearth.co.uk
www.thunderbrook.co.uk
www.forageplus.co.uk
www.vitalbix.com
www.zuiverpaardenvoer.nl
www.metazoa-horse.nl

Geschreven door Maaike Boshuis, Februari 2021

© 2020 - 2022 Help with Hooves | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel