Aanbevolen boeken

Vandaag een snelle blog over mijn boekenkast! Ik heb namelijk een zwak voor paardenboeken, vooral over de onderwerpen die te maken hebben met het welzijn van het paard. Boeken over rij-kunsten doen mij eerlijk gezegd niet zoveel, haha.

Ik ga er verder niet omheen draaien, dus hierbij een lijst van mijn favorieten.

Met stip op 1: '
The Essential Hoofbook'
Met meer dan 400 kleurenfoto's maakt dit een super informatief (engels) boek over de paardenhoef. De buitenkant en binnenkant van de hoef worden uitvoerig besproken, net als hoefvormen, de (on)juiste hoeken en voetassen en wat voor soorten hielen er zijn. Balans en symmetrie, teenlengtes, en de vorm van stralen en steunsels worden ook duidelijk beschreven. Daarna gaat het boek over op hoefproblemen, ziektes en behandelingen. Onder andere witte lijn ziekte komt aan het bod, hoefbevangenheid en hoefkatrol natuurlijk, maar ook hoefzweren, 
kneuzingen en scheuren in de wand en verschillende soorten van artrose in het onderbeen. Het boek behandeld ook hoe je hoeven gezond krijgt en gezond houdt, leefomgevingen, een klein stukje over hoefijzers, de transitie van beslagen naar barefoot, en hoef supplementen. En als laatste een deel over ezelhoeven, muilezels, koudbloeden en minipaardjes. Een must-have voor iedere paardeneigenaar!


 

 

 

 

 

 


2: 'Insight to Equus' door Thomas Teskey
Dit boek is mijn persoonlijke bijbel eigenlijk. Thomas Teskey is in de jaren '90 afgestudeerd als dierenarts, later gespecialiseerd in hoefzorg en daarna is zijn passie geboren voor barefoot. Hij focussed zich nu alweer jaren op het ontwikkelen van zo natuurlijk mogelijke leefomgevingen voor paarden, daarnaast is hij ook bekapper en paarden tandarts. Met 350 kleurenfoto's neemt de schrijver van dit (engelse) boek je mee met een verhaal over alle belangrijke aspecten voor de gezondheid van jouw paard: haar leefomgeving, de ontwikkeling van een habitat, kudde gedrag, voeding en kruiden, hoefzorg en gezondheid, en als laatste ook de tandzorg. Er worden ook meerdere case-studies besproken d.m.v. gedetailleerde foto's.

3:
'Hoefbevangenheid' door Remco Sikkel
Dit boek legt je precies en uitgebreid uit wat er gebeurd in het lichaam van het paard, zowel vlak
voor als tijdens hoefbevangenheid. Het biedt praktische oplossingen en eenvoudige preventieve maatregelen om jouw pony, paard of ezel te helpen herstellen en gezond te blijven.

4.
'Antwoordenboek Hoefbevangenheid' door Remco Sikkel
Een mooie aanvulling en eigenlijk een soort van samenvatting van boek nummer 3. Er worden
ruim 200 vragen beantwoordt, vragen die vaak keer op keer opduiken in verschillende
Facebookgroepen. Ideaal boekje voor eigenaren die snel antwoord willen hebben. 

 

 

 

 

 

5. 'Beyond Horse Massage' door Jim Masterson
Jim Masterson is de paarden massage therapeut voor de USET Endurance teams geweest van
2006 tm/ 2010 en ook voor verschillende FEI en World Games klanten. Hij heeft een unieke techniek gevonden waarin de therapeut bepaalde gedrags signalen van het paard herkent, volgt en aanraakt, waarna het paard de spanning op die plekken kan laten afvloeien. Met deze manier van lichaams therapie werk je samen mét het paard, in plaats van aan het paard.
Dit boek is geschikt voor paardeneigenaren en bevat stap-voor-stap aanwijzingen voor verschillende massage technieken, elk voor een ander deel van het paardenlichaam.

6. 
Alle boeken van Mark Rashid
Deze paardenman heeft een flink aantal boeken geschreven met prachtige verhalen over zijn kijk op paarden en paardengedrag. Hij heeft geen stappenplan of technieken, maar gebruikt zijn verhalen en oplossingen om je kennis te laten maken met zijn 'manier'. Het klinkt saai, maar ik beloof je dat je het boek niet wilt wegleggen als je eenmaal begint! Sympathie, duidelijkheid en rust zijn de sleutelwoorden. Als je zijn werk niet kent raad ik aan te beginnen met 'Horses never Lie' en 'A good horse is never a bad color'.  Sommigen zijn ook in het Nederlands uitgebracht maar daarvoor moet je Google even gebruiken.

Wil je nog meer leren? Lees dan ook even
deze blog waar ik allerlei fijne websites e.d. heb verzameld!
Geschreven door Maaike Boshuis, februari 2020

© 2020 - 2021 Help with Hooves | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel