Hoi! Mijn naam is Maaike en ik ben hoefspecialist in Weert en omgeving.
In 2016 heb ik een Engels Volbloed met slechte hoeven gekocht en is mijn hoef passie begonnen. Om een lang verhaal kort te maken, in 2019 heb ik met succes de opleiding bij The School of Barehoof Strategy afgerond! Helaas ben ik onlangs volledig gestopt met hoefbekappen, maar via mijn blogs probeer ik toch nog paardeneigenaren van dienst te zijn. 

Gezonde en sterke hoeven zijn het resultaat van regelmatige hoefverzorging, veel beweging, buiten leven met andere paarden en een diet dat voornamelijk bestaat uit ruwvoer, eventueel aangevuld met vitamines. Dit wordt ook wel afgekort tot "Freedom, Forage & Friends". Het is vooral belangrijk dat we onze paarden zien als een diersoort en niet als een huisdier, en proberen zo dicht mogelijk bij hun natuur te blijven.

        

Hoeven zijn, vind ik, net een open boek. Je kan eraan af zien hoe het met het paard gaat, of is gegaan. Bijvoorbeeld hoeven die steeds afbrokkelen, een afwijkende vorm hebben, vaak met rotstraal kampen, of hoeven met bijvoorbeeld rode kneuzingen of de één na de andere hoefzweer krijgen... ze vertellen allemaal een verhaal. Het is mijn taak én die van de eigenaar om de oorzaak te achterhalen en te kijken wat we kunnen doen om de hoeven te verbeteren.

Werkwijze
Bij elke afspraak begin ik vaak met het stellen van vragen over jouw pony of paard. Ik maak foto's van de hoeven en ik zou graag de stap en draf willen zien. Soms maak ik ook een slow-motion filmpje.  Maar mocht het regenen of modderig zijn, of het paard is onrustig, dan sla ik dit over. Hierna ga ik beginnen met de bekapping, en achteraf maak ik weer wat foto's. En dan hebben we het natuurlijk ook over eventuele hoefproblemen die extra aandacht nodig hebben, eventuele adviezen, en plannen we een afspraak in voor de volgende bekapping.

Bekapmethode
Kijk hier naar mijn lijst met opleidingen en ervaringen. Op mijn website staanook foto's van mijn werk maar op Instagram en Facebook kan je nóg meer foto's vinden.

Bekapduur
Een bekapping duurt meestal rond de 30 minuten, soms 45 minuten en een enkele keer een uur. Dit verschil per klant en per situatie. Eerste ontmoetingen duren over het algemeen wel wat langer dan die daarna.

Bekapping schema's
Ik zorg graag goed voor de hoeven van mijn klanten en dat betekend dat ik het liefst problemen voor ben.  Voorkomen is tenslotte beter dan genezen! Daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat er 50KG éxtra op de pezen en banden in het been komt te staan bij elke centimeter dat de toon van de hoef te lang is. Een tijdige bekapping is dus echt aan te raden.

De meeste van mijn klanten worden elke 4 tot 6 weken bekapt, en hoefbevangen paarden nog iets vaker. Dit geldt overigens ook voor Shetlanders, veulens en ezels! Eigenaren die de hoeven tussendoor zelf bij kunnen houden kunnen vaak op een iets trager schema.Voor wie

  • Een eigenaar die geïnteresseerd is in paardenwelzijn
  • Een eigenaar die de transitie van ijzers naar barefoot wilt maken
  • Iemand die bereid is aanpassingen te maken indien nodig

Voor wie niet

  • Iemand die niet open staat voor verandering
  • Iemand die weinig interesse heeft in paardenwelzijn
  • Iemand die vaak afspraken afzegt of verplaatst, of altijd te laat betaalt

"Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results - Albert Einstein"

Werkgebied en tijden
Mijn werkgebied is binnen een straal van 40KM rondom Weert, postcode 6006 CM. Ik heb onder andere klanten in de richting van Kinrooi, Roermond, Sevenum, Ommel, Maarheeze, Budel en er tussenin. Tot en met 20KM vanaf postcode 6006 CM zijn de voorrijkosten gratis.

Ik verband met mijn dochtertje en haar schooltijden werk ik helaas niet in het weekend of in de avonden (behalve bij spoedgevallen).

Veiligheid en tips
Bekappen is een zwaar en soms gevaarlijk beroep en voor veel paarden is het ook geen hobby ;-).
Maar er zijn kleine dingetjes die jij als eigenaar kan regelen om het positief en rustig te laten verlopen:

  • Training: krab dagelijks de hoeven uit, en doe dit niet gehaast. Neem je tijd en probeer ontstpannen te ademen, ook als het niet makkelijk is. Zo leert je veulen, Shetlander of paard goed en rustig omgaan met hoefzorg.
  • Locatie: een rustige plek waar je paard vaker geweest is en op zijn / haar gemak is, is meestal de beste locatie voor een hoefbekapping. Een hooi netje of een kuddemaatje erbij kan ook geen kwaad, en clicker training is natuurlijk welkom! 
  • Ondergrond: een droge en schone ondergrond is het veiligst. Een modderige of vieze werkplek is namelijk niet stabiel genoeg voor mij om op te staan tijdens de bekapping, en het maakt ook mijn gereedschap eerder bot. 
  • Gedrag: een been terug willen trekken of zachtjes schoppen is meestal de eerste reactie bij ongemak of pijn in de achterhand, schouders of rug. Dit maakt mijn werk wat lastiger en is voor het paard al helemaal geen fijne ervaring! Vaak adviseer ik klanten dan een afspraak te maken met een paarden osteopaat of fysiotherapeut, zodat de pijn hopelijk behandeld kan worden en in de toekomst de bekapping minder vervelend is voor het paard.

    

Bedrijfs gegevens
KVK nummer 80387896
t.n.v. Help with Hooves, te Weert
Lopende aansprijkelijkheidsverzekering bij De Zeeuwse
Betaalopties: betaalverzoek of contant

© 2020 - 2022 Help with Hooves | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel