Hoef bekappen

Rock-it

Semmie

Diego

Over het bekappen
Een hoefbekapper maakt niet alleen de hoeven korter en in balans. Het gaat om veel meer!
De hoeven refleceren namelijk de gezondheid van het paard, bijvoorbeeld door af te brokkelen of langzaam te groeien, flares te ontwikkelen, door gevoelig te lopen, of door roze vlekken of rimpels te krijgen, en ga zo maar door. Daarom hebben we het tijdens een bekapping ook over de voeding, de leefwijze en kijken we naar de rest van het lichaam. Al deze informatie is handig om zo goed mogelijke beslissingen te kunnen maken voor de verzorging van de hoeven.

De eerste bekapping afspraak
Als ik voor het eerst bij jou en je paard langskom zal onze afspraak tussen de 60 en 90 minuten duren. Ik heb een vragenlijst bij me die we gaan invullen met vragen over o.a. de voeding, leefwijze, beweging, de geschiedenis van het paard z'n gezondheid, en vragen over wat jij als eigenaar merkt tijdens het rijden, bijvoorbeeld. Daarnaast wil ik graag de stand, stap en draf van het paard bekijken en ik bekijk natuurlijk ook de hoeven en maak vaak foto's en vanuit alle hoeken. Daarna ga ik dus pas bekappen!

De daarop volgende afspraken duren altijd wat korter, meestal tussen de 30 en 60 minuten
(ook dit is inclusief een regelmatige check van hoe het gaat, het bekijken van de beweging, en foto's maken van de hoeven).


Voor wie
- Een eigenaar van een ijzerloos paard
- Een paarden eigenaar die interesse heeft in het verbeteren van de hoeven
- Of een eigenaar met een beslagen paard die misschien wil overschakelen naar blootvoets en
 advies wilt inwinnen. Het gaat namelijk om meer dan alleen om het verwijderen van de ijzers (lees mijn blog hierover)


De beste resultaten krijg je als de eigenaar gemotiveerd is! Verander wat nodig is, wees consequent in de naverzorging en het bekapschema, en heb geduld.

Mijn opleiding
Ik ben afgestudeerd van the School of Barehoof Strategy year 2018/2019.
Mijn mentor was Dan Guerrera, hij is eind jaren '90 afgestudeerd bij de The Kentucky Horseshoeing School, maar kort daarna heeft hij zich verdiept in de ijzerloze en natuurlijkere manier van paarden houden. Sindsdien heeft hij klanten in verschillende landen en geeft ook alweer jaren les.


Meer info over mijn opleiding vind je hier
 

Portfolio

10 maanden verschil (5 bekappingen)
Welsh D ruin.

Veranderingen die gemaakt zijn naast het bekappen: voeding, zelf tenen bijhouden en meer beweging

Een voor en na van een cadaver hoef

5.5 maand, 4 bekappingen.
Shetland pony ruin.
Veranderingen die gemaakt zijn (naast de bekapping zelf) : vaker bekappen, minder gras, meer hooi, zout, klein supplement, meer beweging en deels geschoren vacht
De pony is uiteindelijk wat afgevallen en had ook een minder harde vetophoping in zijn nek.

 

Foto's van voordat ik de 3e en 4e bekapping begon. Hier kan je zien hoe de nieuwe hoefwand in een betere hoek naar beneden aan het groeien is.
Dit komt omdat de pony naar nieuwe eigenaren ging, die mij vroegen te komen bekappen. Deze pony werd vervolgens maandelijks door mij bekapt. Bij de vorige eigenaren was dit eenmaal per kwartaal.

Links is een 'before' van een Engels Volbloed ruin die ik toen voor het eerst ontmoette. Rechts is dezelfde hoef na de derde bekapping. Tussen beide foto's zit 11 weken. Er was nog steeds winst te behalen maar we waren al goed opweg!

Meer foto's kan je vinden op mijn Instagram and Facebook

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com