Over mij

Hi!
Mijn naam is Maaike Boshuis en ik woon sinds kort in Weert, Nederland.
Van 2016 t/m juli 2020 heb ik in Isle of Man gewoond en ook als bekapper gewerkt. Dit is ook waar ik Harvey ontmoette, een jonge Engels Volbloed ruin.
Vanwege hem begon mijn reis in de wereld van paardenhoeven!

Harvey
Harvey was rondom beslagen toen ik hem in 2016 kocht. Maar helaas verloor hij bijna wekelijks een ijzer (én hoefwand). Na twee maanden stelde de hoefsmid plakijzers voor, maar ook die kwamen binnen twee weken eraf, tot tweemaal toe. Daarna begon ik mij noodgedwongen te verdiepen in hoefgezondheid, want mijn paard hield geen hoef over!

Mijn opleiding
Mijn reis begon dus in de herfst van 2016. Door middel van boeken, dvd's en internet leerde ik dat er voor het groeien van gezonde sterkte hoeven krijgen meer nodig is dan alleen een goede smid en eventueel en hoefsupplement.

In 2017 begon ik met het zelf bijhouden van de hoeven van Harvey, onder toezicht van (een inmiddels andere) hoefsmid. En ik was ook nog altijd bezig met het verslinden van allerlei hoef gerelateerde boeken en websites. Op Isle of Man waar ik toen woonde waren helaas alleen traditionele hoefsmeden beschikbaar en geen bekappers, dus ik moest mijn informatie echt ergens anders vandaan halen.

Begin 2018 besloot ik dat ik wilde gaan studeren om professioneel te gaan bekappen.
Ik ben toen begonnen met een cursus bij Paard Natuurlijk met Marlies Sanders (certificaat beschikbaar), waar we hoef theorie hebben behandeld en cadaver hoeven hebben bekapt. Daarna heb ik een cursus bij Hans en Piet Loof gevolgd via Denken over Paarden, dat ongeveer hetzelfde in elkaar stak. Even later was er een 3-daagse cursus met nog plek vrij, die werd gegeven door Dan Guerrera. Hier werd wat dieper ingegaan op theorie en bekappen, en  hebben we ook paardenbenen ontleed en een anatomie les gehad. Toen hoorde ik dat Dan eigenaar is van The School of Barehoof Strategy, daar heb ik mij vrij kort daarna voor ingeschreven.

Dan Guerrera, mijn mentor, is een hoefsmid van de Kentucky Horseshoeing School in de US, afgestudeerd eind jaren '90. Kort na zijn afstuderen kwam hij te werken als huis-smid op de ranch van Pat en Linda Parelli.
Niet lang daarna raakte hij echter geinteresseerd in een meer natuurlijke manier van paarden houden en stopte dan ook met beslaan van paarden om zich volledig te focussen op barefoot. Dit was begin 2000. In 2007 heeft hij toen zijn school opgezet waar jaarlijks een nieuwe groep studenten instroomt. Inmiddels woont hij alweer een tijd in Noorwegen samen met zijn Noorse vrouw, en een kudde paarden. Dit onderste stukje komt van zijn website:

"The school teaches an in-depth understanding of the anatomy and physiology of the horses hoof, along with the hoof issues regarding nutrition, environment, common disease and genetics, and this is only a fraction of the lessons taught. Approaching the trim as a "whole horse trim", warrants a wider scope of the horses body and how this effects the trimmers strategy. (van www.barehoof.com)

In 2019 ben ik cum laude geslaagd door 400 hoeven van levende paarden te bekappen en te documenteren met 20 foto's van elke bekapping, in één jaar tijd. Halverwege de studie kregen we een theorie examen met 100 vragen waarbij je minimaal 80% moest scoren, en een praktijkexamen wat inhield dat we 6 levende paarden moesten bekappen en daarop natuurlijk gecontroleerd werden. Ons eindexamen was ook zo'n zelfde lange theorie toets en ook een praktijk examen van weer 6 levende paarden bekappen. Tijdens onze lesdagen bekapten we ook nog eens veel cadaver hoeven en levende paarden, en hadden we regelmatig dagen dat we benen aan het ontleden waren.

 

In 2020 heb ik aan meegelopen met Jenny Parsons DEP en Amy Mitchell DEP, beide zeer ervaren bekappers in Engeland die de studie Equine Podiatry Training Ltd hebben afgerond.
(www.wildathoof.co.uk and www.heavenlyhooves.co.uk)

Horsemanship

Ik ben persoonlijk een grote fan van Warwick Schiller. Met mijn paard Harvey heb ik een groot deel van het trainings plan van Warwick gevolgd en een clinic bezocht, ik vind het echt een aanrader! Daarnaast heb ik alle boeken van Mark Rashid verzameld en gelezen, wat een geweldige paardenman. Ray Hunt en de oudere namen van die tijd zijn uiteraard ook favoriet. Parelli heb ik een korte periode gevolgd en mijn leraar heeft er tijdens zijn tijd op hun ranch ook veel geleerd en geeft dit ook mee aan zijn studenten.
 

En mijn favorite quote of all time: "The horse will teach you, if you'll listen" - Ray Hunt

 

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com